αξιοθέατα ερέτρια | Avantis Suites Hotel

Αξιοθέατα

Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας

Η Ερέτρια, κατά την αρχαιότητα ήταν από τις σημαντικότερες πόλεις-κράτη του ελληνικού κόσμου (6ος-5ος αιώνας π.Χ.).

Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας, στο οποίο παρουσιάζονται ευρήματα από διάφορες εποχές. Χρονολογικά καλύπτουν όλο το φάσμα κατοίκησης της περιοχής από την Εποχή του χαλκού μέχρι και τα Ρωμαϊκά χρόνια.

Στις συλλογές περιλαμβάνονται ευρήματα από το 1.200 π.Χ ως τo 363 π.Χ , όπως:

– Το σύμπλεγμα του Θησέα με την Αντιόπη από το αέτωμα του ναού του Απόλλωνα
– Αλάβαστρο με παραστάσεις ζώων
– Μελανόμορφος ταφικός αμφορέας
– Περιδέραια

Ώρες λειτουργίας:

01/6 – 31/10 | Τρίτη – Κυριακή | 09:00-16:00
01/11 – 31/05| Τρίτη – Κυριακή | 08:00-15:00

* Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ. επικοινωνίας : +30 22290 62206

Το Αρχαίο Θέατρο

Το αρχαίο θέατρο είναι από τα εντυπωσιακότερα μνημεία που διαθέτουμε από την περίοδο της αρχαίας Ερέτριας. Σύμφωνα με ενδείξεις, αρχικά κατασκευάσθηκε τον 5ο αι. π.Χ., μετά την περσική καταστροφή και την ανοικοδόμηση της πόλης, ενώ η περίοδος της μεγαλύτερης ακμής του ήταν ο 4ος αι. π.Χ.

Το μνημείο ανασκάφηκε από την Αμερικανική Αρχαιολογική Σχολή και η τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την αναστήλωσή του.
Το καλοκαίρι του 2018 επαναλειτούργησε έπειτα από 45 ολόκληρα χρόνια, με μια σειρά παραστάσεων, δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες και κατοίκους της πόλης μας, να βιώσουν το δέος που αποπνέει ακόμα και σήμερα ο ιερός αυτός τόπος.

* Για να το επισκεφθείτε ενημερωθείτε από Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας, τηλ. . επικοινωνίας: +30 22290 62206

Το αρχαίο Γυμνάσιο

Βρίσκεται ανατολικά του Αρχαίου Θεάτρου της Ερέτριας και σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Αποτελείται από δύο ανεξάρτητα κτίρια, το περιστύλιο και το κτήριο της νότιας παλαίστρας του 4ου αιώνα π.Χ.

Η παλαίστρα ήταν η αρχαία ελληνική σχολή πάλης και εκεί λάμβαναν χώρο δραστηριότητες όπως η πυγμαχία και η πάλη.
Το σπίτι των Ψηφιδωτών

Περίλαμπρη οικία η οποία κατασκευάσθηκε το 370 π.Χ. στην Ερέτρια και έμεινε σε λειτουργία έναν περίπου αιώνα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το μωσαϊκό δάπεδο της με παραστάσεις Νηρηίδας σε Ιππόκαμπο, μάχες Αριμασπών και Γρυπών, Σφιγγών και Λεφυτών.

Αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της οικιακής αρχιτεκτονικής των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων.

Τον 1ο π.Χ. αιώνα στο χώρο της «Οικίας των Ψηφιδωτών» ανηγέρθη ταφικός περίβολος.

* Για να το επισκεφθείτε ενημερωθείτε από Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας, τηλ.: επικοινωνίας: +30 22290 62206

Ο ναός του Δαφνηφόρου Απόλλων

Ο ναός του Δαφνηφόρου Απόλλωνα είναι το σημαντικότερο και πιο γνωστό μνημείο της Ερέτριας.

Η κατασκευή του ξεκίνησε στα τέλη του 6ου αι. π.Χ. (520-490 π.Χ.) και πιθανόν να μην είχε ακόμη ολοκληρωθεί, όταν η πόλη καταστράφηκε από τους Πέρσες το 490 π.Χ.

Μαζί με τον περίβολό του, αποτελούσε το ιερό τέμενος του Απόλλωνα, το θρησκευτικό κέντρο και το βασικό χώρο λατρείας της αρχαίας πόλης, που βρισκόταν στον κεντρικό πυρήνα της, βορειότερα της αγοράς.

Στο χώρο σήμερα είναι ορατά μόνο τα θεμέλια του υστεροαρχαϊκού ναού, καθώς και τα λείψανα των γεωμετρικών ναών που αποκαλύφθηκαν στα κατώτερα στρώματα.

Η Ακρόπολη της Ερέτριας

Βρίσκεται στο λόφο της Ερέτριας, το Καστέλι, στον οποίο μπορείτε να ανέβετε για βόλτα, ακολουθώντας τα σήματα. Από εκεί μπορείτε δείτε τα αρχαία τείχη και να θαυμάσετε την πόλη από ψηλά.

Τα οινοποιεία της περιοχής

Κτήμα Αβαντίς (Avantis Estate)

Το οινοποιείο του κτήματος Αβαντίς είναι 20 λεπτά από το ξενοδοχείο μας και βρίσκεται στο χωριό Μύτικας ή Αμπέλια, στην καρδιά του Ληλάντιου Πεδίου. Το κτήμα Αβαντίς εδώ και χρόνια παράγει εξαιρετικής ποιότητας οίνους οι οποίοι κατέχουν σημαντικά βραβεία, σπουδαίους τίτλους και διακρίσεις. Από το 2010, καινοτόμησαν δημιουργώντας την πρώτη σειρά καλλυντικών από κρασί “Lenga Grape Spa”.

Ανοίγει καθημερινά τις πόρτες του για να σας ξεναγήσει στα κελάρια του και σας προσφέρει εκλεκτά κρασιά προς δοκιμή συνοδευμένα από τοπικά εδέσματα.

* Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ.: 22210-55350

Οινοποιείο Λύκος (Lykos Winery)

Το οινοποιείο της οικογένειας Λύκου βρίσκεται μόλις 4Km από το ξενοδοχείο μας και είναι στην αμπελουργική ζώνη του Ληλάντιου Πεδίου. Στην συλλογή του διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία εξαιρετικών κρασιών με αρκετές διακρίσεις και βραβεία.

Σήμερα το οινοποιείο είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο και οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν γευσιγνωσία στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα με τα παλιά βαρέλια, να ξεναγηθούν στις υπόγειες κάβες µε τα δρύινα βαρέλια και στο χώρο της γραμμής εμφιάλωσης.

Η εμπειρία αυτή μπορεί να εμπλουτιστεί με γεύμα στο εστιατόριο της οικογένειας Λύκου, που έχει γαστρονομική παράδοση 60 χρόνων.

* Για περισσότερες πληροφορίες, τηλ.: 22290-68222

Εκκλησίες – Μοναστήρια

Άγιος Νικόλαος (Αμάρυνθος)

Το Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Αμάρυνθο (μόλις 10 λεπτά από την Ερέτρια) είναι γυναικεία Μονή που δεσπόζει πάνω στο βουνό και είναι χτίσμα του 15ου αιώνα. Ξεκουραστείτε σωματικά και πνευματικά κάτω από τον 1000 τουλάχιστον ετών πλάτανο και θαυμάστε την μοναδική θέα του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου.

Άγιος Ιωάννης ο Ρώσος

Αν και αποτελεί μια πιο μακρινή διαδρομή, η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου είναι από τις επιλογές που αξίζει να κάνετε εφόσον βρεθείτε στην περιοχή. Η εκκλησία του αγίου βρίσκεται στο Προκόπι Ευβοίας, ένα όμορφο χωριό με πλατάνια και πεύκα.

Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ Γέροντος

Ο Όσιος Δαυίδ βρίσκεται στην καρδιά μιας πυκνόφυτης έκτασης κοντά στο χωριό του Δρυμώνα στην Βόρεια Εύβοια. Μπορείτε να το συνδυάσετε είτε συνεχίζοντας από τον Αϊ Γιάννη τον Ρώσο, είτε ως μονοήμερη εκδρομή στους καταρράκτες του Δρυμώνα που είναι κοντά.

Επίσης, τριγύρω και έξω από την μονή υπάρχουν και πολλά άλλα εκκλησάκια στη μνήμη διαφόρων Αγίων.

Θέλω να κάνω μια κράτηση
από έως για και