Καταρράκτες του Δρυµώνα

Από Avantis Hotel
11 Οκτωβρίου 2018

Οι Καταρράκτες του Δρυµώνα βρίσκονται στο χωριό Δρυμώνας. Πρόκειται για ορεινό χωριό στη Βόρεια Εύβοια σε υψόµετρο 580 µ., που βρίσκεται απέναντι από τη Μονή του Οσίου Δαυίδ, και σε απόσταση 1 χλµ., στους πρόποδες του Ξηρού Όρους.

Είναι τμήμα του ποταμού Σηπιά, ο οποίος σχηματίζεται στο Ξηρό Όρος και εκβάλλει στο βόρειο Ευβοικό.

Δεν διαθέτει σταθερή ροή νερού αλλά κυρίως αποστραγγίζει τα γύρω νερά του Ξηρού Όρους. Τους καλοκαιρινούς μήνες συνήθως οι καταρράκτες δεν έχουν καθόλου ροή.

Οι καταρράκτες αποτελούνται από ένα δίκτυο ρυακιών και από τρεις καταρράκτες που δημιουργούν δύο μικρές λίμνες. Ο ψηλότερος από αυτούς πέφτει με ορμή από υψόμετρο 15 μέτρων.

Η περιοχή έχει διαμορφωθεί, με μικρό δίκτυο μονοπατιών, γέφυρες και παγκάκια.

Η βιοποικιλότητα στους Καρράκτες του Δρυμώνα

Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι πολύ πλούσια. Τα πυκνά δάση που την περικλείουν αποτελούνται κυρίως από μαυρόπευκα, βελανιδιές και χαλέπιο πεύκη.

Άλλα δέντρα που φυτρώνουν κοντά στους καταρράκτες είναι τα πλατάνια, τα σφενδάμια, οι βελανιδιές, τα αγριόκεδρα και οι φτελιές και πολλά είδη λουλουδιών.

Η πανίδα περιλαμβάνει πολλά είδη των δασών και των ορεινών ποταμών, από αρπακτικά όπως φιδαετοί, γερακίνες και πετρίτες και νυχτόβια αρπακτικά όπως μπούφοι και κουκουβάγιες.

Η ορνιθοπανίδα συμπληρώνεται με είδη όπως μπεκάτσες, ορτύκια, κούκοι, δρυοκολάπτες και πολλά άλλα.

Το υδάτινο σύστημα των καταρρακτών αποτελεί ιδανικό βιότοπο για μικρά ζώα, όπως αμφίβια, ερπετά και έντομα, που ζούνε σε μικρές ορεινές λίμνες και ρυάκια αλλά και θηλαστικά όπως αλεπούδες, νυφίτσες, ασβοί, σκαντζόχοιροι, λαγοί, τυφλοπόντικες και διάφορες νυχτερίδες.

Προέλευση του ονόματος “Καταρράκτες του Δρυμώνα”

Το όνοµά “Καταρράκτες του Δρυµώνα”  προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το πυκνό δάσος δρυών, βαλανιδιών, και πεύκων, που το περιβάλλει, ή από το δριµύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή κατά τον χειµώνα.

Φτάστε ως εκεί για να θαυµάσετε τους καταρράκτες του Δρυµώνα που συνθέτουν µια τοποθεσία ανεξάντλητης φυσικής οµορφιάς.

Βρίσκονται σε υψόµετρο 620 µέτρων, 4 χιλιόμετρα µετά τη Μονή του Οσίου Δαυίδ, από τον δρόμο που ξεκινά από τις Ροβιές.

Η διαδροµή ανάµεσα στο κατάµεστο από βλάστηση περιβάλλον είναι πραγματικά υπέροχη!

Εξερευνήστε και άλλες περιοχές της Εύβοιας

Close